Nu pot sa ma ascund de problema asta, oricat mi-as dori. Practic sunt si pacient, si medic in acest subiect, pacient pentru ca sunt gras, am burta mai mare decat ar trebui, sunt si „fost sportiv” :)), si medic, deoarece ortopezii initial, istoric, tratau copiii cu deformari ale spatelui.
Ortopedie in greaca inseamna crestere dreapta, de la orthos = drept si paideia = crestere. Antic, copiii erau vizitati de ortoped cand aveau spatele stramb, mult-temuta scolioza. De acolo nu a fost mult pana cand ortopedia a ajuns sa se ocupe cu toate lucrurile cu care se ocupa acum.
Si totusi ne doare spatele. In zilele noastre, durerea de spate e atat de comuna, incat nu cred ca e cineva care sa zica in viata asta ca nu a simtit asa ceva vreodata. Si asta pentru ca omul e animal biped, spre deosebire de toate celelalte „rude” ale noastre, suntem supusi efectului gravitatiei, intr-un mod diferit fata de alte fiinte. Din pacate la asta se adauga multe elemente. Mai ales acum, ca majoritatea au munca de birou. Pozitii gresite, ore in sir la volan, etc., toate sunt insumate factori de risc pentru durerea de spate. Mai suntem si grasi (vezi mai sus), sedentari, facem excese de tot felul.
Pe langa factorii de mai sus, pe care ii include in „de-ale vietii”, mai sunt si diverse accidente, mai ridicam ceva greu, ne lovim sau accidentam la sport, care ne fac viata foarte usoara. Diferitele curburi patologice, cum ar fi scolioza, hiperlordoza, cifoza, etc., orice iese din normal, tinde sa agraveze putin lucrurile. Batranetea e si ea un factor de risc, prin degradarile care se petrec in articulatii (asa-zisa spondiloza).
Coloana are regiuni, cervicala, toracica, lombara, sacro-coccigiana, dar nu va fac acum o lectie de anatomie. Dar ce pot sa va spun e ca frecvent sunt afectate primele trei, lombara fiind pe primul loc, cervicala pe locul doi, toracica din fericire pe trei.
Ce simtim, practic? Aici incepe sa devine interesant. Eu am facut un algoritm care e destul de eficient, pe intelesul pacientilor, care zice asa:
– daca durerea e strict localizata la spate, si nu pleaca (iradiaza) nicaieri, mai ales ca nu e de ieri de azi, atunci e de bine. Inseamna ca muschii mei sufera, trebuie sa ii pun la treaba corect, sa ii intind si sa ii relaxez. Posibil sa am si o deformare de tip scolioza sau altele, dar la varsta adulta deja nu ma mai intereseaza asa de tare, pentru ca se corecteaza doar dezechilibrul muscular. Mai sunt si alte sindroame, cum ar fi sindromul de vertebra T4 care poate sa duca durerea si spre maini sau torace, dar raspunsul este acelasi => RECUPERARE MEDICALA
– daca durerea e acuta, apare in urma unui efort de genul am ridicat ceva, si mai apar si alte simptome cum ar fi durere care pleaca pe maini sau picioare, sau mai apar si furnicaturi, amorteli, sau mai grav, ma scap pe mine, nu imi dau seama cand fac treaba mica sau treaba mare, nu imi mai simt regiunea genitala, atunci asta e o urgenta, fuga la spital si consult NEUROCHIRURGIE!
– daca durerea e de ceva timp, dar totusi se duce pe maini si picioare, mai am si amorteli, furnicaturi, ameteala, s.a.m.d., atunci eu recomand un examen RM al regiunii interesate de coloana si consult NEUROCHIRURGIE daca gasim vreo hernie de disc, sau direct RECUPERARE MEDICALA pentru tratament conservator. Oricum variant chirurgicala ar fi bine sa o lasam ca ultim resort pentru ca exista complicatii destul de multe si mari dupa acest tip de operatii.
– daca exista, in cazuri foarte rare, alte afectiuni de tipul patologie tumorala, sau tuberculoza vertebrala, sau altele cel putin la fel de rare, ele vor fi descoperite cu ocazia investigatiilor mai amanuntite, si de regula dau si diverse alte simptome care ne dau de banuit. Atunci discutia va fi personalizata pentru fiecare caz in parte si nu trebuie in niciun caz tratata la modul general.
Mai exista si diverse terapii, cum ar fi chiropraxia, terapii manuale de tipul Bowen, sau diversi osteopati, care pot ajuta. Personal am fost la unul, care m-a scapat de o durere de spate cand eram inca cu baschetul, dar medical vorbind, e alegerea Dvs. daca o luati pe ruta respectiva.
Infiltratiile paravertebrale si ale fatetelor articulare ale vertebrelor sunt foarte eficace in tratamentul spondilozelor, si aici inclusiv eu recunosc ca exista studii chiar si in privinta efectelor pozitive ale ozonoterapiei. Corect ar fi sa le faceti intr-o sala unde cel care va injecteaza are ghidaj radiologic, pentru a sti cu exactitate unde injecteaza. Eu personal nu fac infiltratii in coloana in cabinet, doar in spital cu aparat de raze langa mine.
Concluzia? Aveti grija la postura, faceti miscare (atentie, mersul pe jos nu e considerat miscare), stati cat mai corect la locul de munca si feriti-va de traumatisme. Daca aveti de carat saci, si asta nu e parte din meseria Dvs., mai bine lasati pe altii daca nu sunteti bine antrenati cu musculatura.
A, si o sa ma intrebati, ortopedul pana la urma ce face in privinta asta? Pai e simplu, daca nu aveti o fractura de vertebre sau tumori osoase, sau TBC vertebral (unde avem ortopezi specializati pe asta la Spitalul Foisor), caile sunt 99% ori catre Recuperare, ori catre Neurochirurgie. Noi suntem o statie asa, intermediara, unii din noi mai si injectam coloane, si cam atat 🙂
In rest, sa auzim de bine.