Necroza aseptica de cap femural (vestita NACF)

Pentru ca eterna sursa de inspiratie a mea pentru postari e cazuistica variata care imi bate la usa, m-am hotarat sa scriu si despre aceasta boala, de care chiar si membri ai familiei mele sufera, „in tacere”. Ce e NACF asta? Practic, necroza aseptica de cap femural, reprezinta intreruperea alimentarii cu sange a unei portiuni din femur, si anume „bila” cu care se articuleaza de bazin in capatul proximal.

Ce e asa de fixista necroza asta pe capul femural? Pai e simplu. Capul femural are o vascularizatie proasta, din doua artere, dintre care una asigura 85% din volumul de sange si care poate fi lezata foarte usor, fiind si foarte mica in diametru.

Necroza aseptica de cap femural NACF

Aveti mai sus cam care e treaba cu arterele. Ideea e ca sunt doua mari categorii de cauze: traumatice si netraumatice.

Le luam pe rand: Cele traumatice sunt severe. Luxatia de sold sau fractura de col sau cap femural sunt cauze bine definite de NACF. Studiile arata ca circa 20% din populatia care a suferit o luxatie de sold, chiar tratata corespunzator, dezvolta NACF. Daca mai avem si o fractura, lucrurile se complica mult. Bine macar ca aceste cauze sunt clare ca lumina zilei.

Ce e mult mai nebulos e subiectul cauzelor atraumatice:
consumul de corticosteroizi (si poate si alti steroizi) duce la alterarea fluxului de sange in arterele mici
consumul excesiv de alcool,  la fel, are treaba cu fluxul de sange
boala Gaucher (e destul de rara, cautati pe Wikipedia daca sunteti curiosi)
boala de cheson (doar pt scafandri)
diabetul zaharat (da, si aici)
virusul HIV
pancreatita
siclemia (o boala de sange cu hematii in forma de secera)
alte boli autoimune (de parca ele in sine nu erau de ajuns) si vasculite
consumul de bifosfonati, aici mare atentie la doamnele la menopauza
HIPERTENSIUNEA!
cauze idiopatice (adica nu stim de ce) – 25% din cazuri!

Ce-i de facut? Pai, in primul rand, daca ne doare soldul, trebuie sa mergem la medicul ortoped! Si acolo daca ortopedul suspecteaza ca e vorba de necroza aseptica de cap femural NACF (doare la mers, nu cedeaza usor la antiinflamatoare, etc.) ne va da sa facem un RMN de sold.

Daca avem necroza aseptica de cap femural (NACF), exista o stadializare a acesteia, pe baza RMN, a radiografiilor si a unei scintigrafii (nu se mai foloseste de rutina):
Stadiul 0 inseamna os normal
Stadiul 1 inseamna edem osos pe RMN si radiografic usoara osteopenie
Stadiul 2 inseamna defect geografic pe RMN si radiografic modificari ca de artroza, dar fara semnul semilunei, care inseamna prabusire iminenta a capului
Stadiul 3 inseamna semnul semilunei, sau vedem deja prabusirea capului (cap turtit), atat pe RMN cat si pe radiografii
Stadiul 4 inseamna coxartroza instalata

Dupa ce am stadializat, trebuie sa stim ca in stadiul 1, 2 si chiar 3, daca nu a intervenit prabusirea osoasa, se poate interveni rapid cu foraje decompresive +- transfer liber de peroneu +- aditie de periost sau celule stem (aici depinde la care american te uiti). Pe langa asta, in stadiul 1 sau maxim 2 se mai poate face oxigenoterapie hiperbara si pacientul e sfatuit sa nu calce si sa mearga cu carje.

Din pacate, in stadiul 3 cu prabusire si stadiul 4 e prea tarziu sa ne gandim sa mai salvam articulatia si atunci se recomanda proteza totala de sold. Pacientii fiind tineri vor incerca sa tina cu dintii de articulatie si vor fi foarte refractari la propunerea asta. Dar trebuie sa stiti ca daca ati ajuns in stadiul asta, e prea tarziu. Sunt pe piata foarte multe implanturi noi, care pastreaza capitalul osos si va dau sansa la o viata mai buna, fara sa va chinuiti si sa traiti cu durere.

implant sold mini hip

Mai sus aveti un implant tip Mini care, credeti-ma pe cuvant, e foarte mic in comparatie cu implanturile normale. In configuratia de mai sus, cu suprafetele din ceramica, aveti sansa sa traiti cu acest implant foarte multi ani, fara probleme.

Infiltratiile. De ce nu sunt bune? Pai aici e simplu, si din pacate sunt multe mesaje cu pacienti care au facut toate infiltratiile din lume, ozon, acid hialuronic, PRP, celule stem, etc., in articulatie. Problema cu NACF este ca osul de sub cartilaj e afectat, si nu ce e inauntrul articulatiei e problema in sine. Deci nu are sens sa dati banii pe asa ceva, pentru ca e total inutil. Tratamentul acestei boli din pacate este eminamente CHIRURGICAL!

In rest, sa auzim de bine!

2 comments

  • Dragos

    mai 1, 2022 at 9:06 am

    Dar ca si posibila solitie la NACF in statiul 1,2,3 de ce nu recomandati si Pamidronat perfuzabil (60mg)?

  • Dr Paul Nastase

    octombrie 23, 2022 at 10:02 pm

    Pentru ca acesta este un bifosfonat, despre care nu voi vorbi in acest blog, tratamentul medicamentos este personalizat in functie de fiecare pacient. Este bine sa nu livram informatii online catre pacienti, deoarece este posibil sa ii expunem indirect unor efecte secundare nefaste. Eu nu recomand si nu scriu despre tratamente medicamentoase specifice.

Leave a Reply