„De ce imi trosnesc articulatiile?”. Aveam cam 21 ani cand un prieten m-a luat la o discutie legata de trosnitul articulatiilor (daca e bine sa ni le trosnim). Pe vremea aia eram cam incepator si i-am zis ca e nasol, ca o sa isi rupa cartilajul, etc. Ani mai tarziu imi da un mesaj pe facebook cu un videoclip in care niste oameni de stiinta au descoperit ca de fapt noi spargem bule de aer dinauntrul articulatiei.
De ce va spun povestea asta? Evident, din cazuistica mea personala, am observat ca multa lume se ingrijoreaza cand le trosnesc articulatiile. Si mai evident, sunt unii oameni care, aproape ca un tic nervos, isi trosnesc tot timpul degetele de la maini, coloana, s.a.m.d. Acestia din urma nu vin la medic pentru asta, pentru ca li se pare normal, dar ati fi surprinsi, poate, sa aflati ca din categoria dintai vin foarte multi, fara niciun alt simptom.
De ce imi trosnesc articulatiile?
O sa enumar mai jos niste cauze si explicatii:
1. Bule de azot. Da, facem bule de azot (un gaz) in articulatii. Si le pocnim, ele se sparg (procesul se numeste cavitatie). Si cam atat. Nu se intampla nimic, nu o sa facem artroza de la pocnituri.
2. Tendoane sau alte structuri din jurul articulatiilor se freaca de oase. Si aici avem o gramada de zone, mai ales in jurul umarului. E normal, nu trebuie sa ne facem griji.
3. Degenerarea cartilajului. Pe masura ce imbatranim, calitatea cartilajului scade, si la fel si ungerea lui. Daca e doar trosnit, fara durere sau alte probleme, nu trebuie sa facem altceva decat sa ne miscam mai mult.
Cand sa ne ingrijoram, totusi?
Daca trosnitul nu e insotit si de altceva (umflatura, durere, imposibilitatea de a face o anume miscare) nu trebuie sa veniti la medic. E cel mai probabil un semn ca trebuie sa faceti mai multa miscare, alegeti-va un sport preferat, o activitate fizica, un hobby care sa va tina in miscare.
Daca in schimb trosnitul e insotit de durere sau umflatura, ar fi bine sa veniti la un consult, pentru ca poate sa insemne ca aveti o leziune care necesita atentia noastra.
Cum prevenim?
Miscare, miscare, miscare. Si inca niste miscare. Si din cea mai variata, nu repetitiva, care sa va placa, si care sa va readuca un echilibru muscular in jurul articulatiilor respective.
Controlul greutatii e inca un lucru deloc de ignorat, si foaqrte greu de facut. Dar nu imposibil. Un sfat de la un nutritionist e intotdeauna binevenit.
A, si am uitat, din trosnitul articulatiilor nu o sa facem artroza. Pe cuvant de onoare.