Am ocazia să ajung la cât mai mulți pacienți grație televiziunii. De data asta e vorba despre o intervenție facilitată de Enayati Medical City la Realitatea TV, proaspăt difuzată weekendul trecut. Pe scurt, am fost invitat să fac o scurtă sinteză cele mai importante informații despre diagnosticul și tratamentul pentru artroză, o afecțiune care chinuie, la propriu, foarte mulți pacienți care ajung la noi, medicii ortopezi-traumatologi. Cel mai important este că putem trăi cu artroza, câtă vreme urmăm tratamentul și respectăm un program organizat de fiziokinetoterapie.
Intervenția mea la Realitatea TV:
https://www.youtube.com/watch?v=UuIys-F_ZY8
Am transcris intervenția pentru toți pacienții interesați:
Artroza reprezintă degradarea articulațiilor în mod cronic. Practic, vorbim despre uzura capetelor osoase de la nivelul oricărei articulații.
Artroza apare, în mod normal, după vârsta de 45-50 de ani:
– fie ca un efect natural;
– fie având un component ereditar;
– fie apare din cauza altor boli – precum poliartrita reumatoidă, boli reumatismale șamd.
Diagnosticul artrozei se face preponderent prin examen clinic complet, ortopedic sau reumatologic, la care se adaugă investigațiile radiologice și imagistice.
În momentul în care aflăm că artroza are un stadiu incipient, adică gradul 1 sau 2, maximum 3, putem să ne ajutăm și de imagistica IRM (adică RMN).
Tratamentul artrozei se face în primul rând conservator, iar pacienții care sunt diagnosticați cu artroză de obicei sunt diagnosticați în stadii destul de incipiente.
Dar ce înseamnă tratament conservator?
Gradul 1 și 2 de artroză se tratează prin tratamente fizio și kinetoterapeutice, la care putem să adăugăm infiltrații intraarticulare, cu diferite proceduri, precum terapiile biologice, vestitul PRP (Platelet-Rich Plasma) sau alte terapii biologice mai noi, cum sunt celulele stem, terapii cu factori de creștere. Mai putem folosi infiltrațiile intraarticulare cu acid hialuronic sau cu corticosteroizi – vestitul Diprophos și familia sa.
Din punctul meu de vedere, stadiile incipiente sunt cel mai bine tratate prin terapii biologice.
Când vorbim despre stadiile 3 și 4, vorbim despre artrozele moderate sau severe, unde limitarea vine din cauză că leziunile sunt foarte mari. Stadiul 4 este vestitul „os pe os”, unde nu mai am absolut niciun fel de cartilaj, care este glazura osului. Osul se freacă direct pe os și atunci nu avem nicio altă soluție decât intervenția chirurgicală de înlocuire a articulației.
Când vorbim despre artroză, tratamentul întotdeauna este multimodal. Cum am zis, în tratamentul conservator, noi, ortopezii, ne folosim de infiltrațiile intrarticulare, la care se adaugă tratamentul medicamentos și, întotdeauna, tratamentul fizio și kinetoterapeutic.
Fiziokinetoterapia este foarte importantă pentru că ne ajută pe noi în primul rând să „potolim” inflamația la nivelul articulației, spre procedurile de fizioterapie, cât mai ales – și ceea ce ne interesează pe noi foarte mult ca ortopezi – să mențină prin kinetoterapie o musculatură sănătoasă.
Cu tratamentul corect, putem încetini evoluția bolii
Astfel se prelungește durata de viață a articulației afectate până la momentul în care evoluția bolii, care nu se oprește niciodată, dar poate fi încetinită, ajunge la un final în care noi trebuie să ne implicăm în mod direct prin intervenția chirurgicală de înlocuire a articulației.
Artroza, per se, nu poate fi prevenită. Noi putem să prevenim factorii care determină artroza secundară, de exemplu, din cauza traumatismelor, sau putem să întârziem foarte mult apariția acesteia în momentul în care avem niște boli reumatismale.
Artroza primară, așadar, nu poate fi prevenită deocamdată. Dar putem să încetinim foarte mult progresia bolii, prin toate metodele pe care le avem noi acum la dispoziție, care ne acordă nouă șansa de a proteja pacientul cât mai mult posibil.
Când vorbim despre articulații mai dificile, cum este umărul, cum este pumnul sau chiar genunchiul, ne interesează să ajungem la intervenția chirurgicală cât mai târziu posibil, pentru ca pacientul să fie cât mai mulțumit de intervenția chirurgicală.
Unele proteze evoluează mai bine, cum sunt cele ale șoldului, altele evoluează mai puțin bine și au o durată de viață mult mai scurtă.
–
Mai multe informații despre această afecțiune, diagnostic și tratament, vă invit să citiți aici.
La primele semne că articulațiile nu mai funcționează așa cum știați, vă aștept la cabinet, pentru a interveni rapid. Cu toții ne dorim o stare bună sau foarte bună de sănătate și o calitate ridicată a vieții în general.
Să auzim de bine!